lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!

Truskawkowiec na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie ma to jak ciepłe dni i to co nam natura daję. Pyszne truskawki zawierające dużo witaminy " C " . Każdemu się przyda dawka energii .

Truskawkowiec na kruchym cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Truskawkowiec na kruchym cieście

 

  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Cukier 150 gram
  • Margaryna 200 gram
  • Żółtka 3 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Dodatkowo :
  • truskawki 300 gram
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec na kruchym cieście
Na ceratkę wsypujemy mąkę tortową. Robimy dołek , dodajemy żółtka. Wsypujemy cukier proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę. Wyrabiamy szybko ciasto. Schładzamy godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy i wkładamy do formy z falbanką na papierze do pieczenia dociskamy ranty , jak za dużo okrawamy nożem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Galaretki dwie truskawkowe rozrabiamy w litrze wrzątku . Studzimy. Tryskawki myjemy i kroimy na połowę układamy na kruchym spodzie i zalewamy tężejąca galaretką. Do lodówki na 1-2 godzinki a potem można już jeść .
Truskawkowiec na kruchym cieście
Na ceratkę wsypujemy mąkę tortową. Robimy dołek , dodajemy żółtka. Wsypujemy cukier proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę. Wyrabiamy szybko ciasto. Schładzamy godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy .
Truskawkowiec na kruchym cieście
Ciasto wkładamy do formy z falbanką na papierze do pieczenia dociskamy ranty , jak za dużo okrawamy nożem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.