madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Truskawkowiec z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do ciasta można użyć innych owoców, niż truskawki.

Truskawkowiec z galaretką

Składniki:

Truskawkowiec z galaretką

 

  • 2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 30 dag masła ekstra
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki pomarańczowe

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec z galaretką
20 dag masła rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na spód blachy, następnie na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne. Pieczemy w temp. 180*C 30 minut. Po upieczeniu studzimy. Budyń gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Pozostałe masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, dokładnie miksujemy. Na cieście układamy truskawki przekrojone na pół, następnie na truskawki wykładamy masę budyniową. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na ciasto, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało.

Tagi:

jajko jajka