Sposób przygotowania:
Truskawkowiec z galaretką
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Ustawiamy mikser na mniejsze obroty i dodajemy stopniowo : proszek do pieczenia, mąkę i żołtka oraz wystudzone i roztopione wcześniej masło.
Dużą blachę do biszkoptów wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto biszkoptowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 10 minut bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.
Przygotowujemy keksówkę i upieczony ( jeszcze ciepły ) biszkopt przekładamy delikatnie do keksówki lekko dociskając. Odstawiamy do wystudzenia.
Na wystudzony biszkopt układamy truskawki ( całe lub pokrojone ). Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody ( nie gotującej się ).
Kiedy galaretka zacznie gęstnieć zalewamy nią biszkopt i odstawimy do stężenia ( można wstawić do lodówki ).
Dużą blachę do biszkoptów wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto biszkoptowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 10 minut bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.
Przygotowujemy keksówkę i upieczony ( jeszcze ciepły ) biszkopt przekładamy delikatnie do keksówki lekko dociskając. Odstawiamy do wystudzenia.
Na wystudzony biszkopt układamy truskawki ( całe lub pokrojone ). Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody ( nie gotującej się ).
Kiedy galaretka zacznie gęstnieć zalewamy nią biszkopt i odstawimy do stężenia ( można wstawić do lodówki ).
lukrowanepierniczki