superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Truskawkowiec z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 36

Ciasto nie dość, że prezentuje się pięknie to wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze polecam wszystkim amatorom truskawkowych smaków.

Truskawkowiec z galaretką

Składniki:

Truskawkowiec z galaretką

Galaretka

  • świeże truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki wrzącej przegotowanej wody

Biszkopt

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • 40 g masła ( roztopionego )
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec z galaretką
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Ustawiamy mikser na mniejsze obroty i dodajemy stopniowo : proszek do pieczenia, mąkę i żołtka oraz wystudzone i roztopione wcześniej masło.

Dużą blachę do biszkoptów wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto biszkoptowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 10 minut bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.

Przygotowujemy keksówkę i upieczony ( jeszcze ciepły ) biszkopt przekładamy delikatnie do keksówki lekko dociskając. Odstawiamy do wystudzenia.

Na wystudzony biszkopt układamy truskawki ( całe lub pokrojone ). Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody ( nie gotującej się ).

Kiedy galaretka zacznie gęstnieć zalewamy nią biszkopt i odstawimy do stężenia ( można wstawić do lodówki ).