jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szarlotka z bezą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 36

Połączenie w jednym placku jabłek i orzechów jest jak najbardziej trafne! Efekt końcowy okazał się fantastyczny. Ciasto idealnie nadaje się na wszystkiego rodzaju okazje, imieniny czy święta.

Szarlotka z bezą orzechową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka z bezą orzechową

CIASTO kruche

  • 300 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 20 dag margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru

MASA JABŁKOWA

  • 1 kg jabłek (waga po obraniu),
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 0,5 łyżeczki żelatyny,
  • ewentualnie cukier do smaku

MASA ORZECHOWA

BEZA ORZECHOWA

  • 25 dag orzechów,
  • 6 białek,
  • 20 dag cukru kryształu,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bezą orzechową

ETAP 1

Szarlotka z bezą orzechową
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części

CIASTO KRUCHE:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.

Każdą część kolejno rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia (po około 20 minut w 180°C).

Upieczone kruche ciasta studzimy.

ETAP 2

Szarlotka z bezą orzechową
Gotową masę pozostawiamy do ostygnięcia

MASA JABŁKOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut by zmiękły. Do gotowych wsypujemy galaretkę i żelatynę.

Całość mieszamy do rozpuszczenia galaretki, zdejmujemy z ognia i ewentualnie słodzimy (jeśli jabłka były kwaśne). Masę odstawiamy do ostygnięcia.

ETAP 3

Szarlotka z bezą orzechową
Gotową masą przekładamy placki kruche

Tężejącą przekładamy upieczone kruche placki.

ETAP 4

Szarlotka z bezą orzechową
Przegotowujemy masę orzechową

MASA ORZECHOWA: Orzechy zaparzamy w gotującym mleku i studzimy.

Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch, po czym dodajemy do niego stopniowo ubite jajka. Na koniec dokładamy orzechy.

ETAP 5

Szarlotka z bezą orzechową
Mase wykładamy na szarlotkę

Masę orzechową wykładamy na przełożone jabłkami ciasto kruche. Całość przykrywamy bezą orzechową.
BEZA: Orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści wsypujemy posiekane orzechy. Bezę wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wkładamy ją do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. W tej temperaturze pieczemy ją około 5 minut.

Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 100 °C. W tej temperaturze bezę suszymy około 2 godziny.
Upieczoną, wystudzoną wykładamy na masę orzechową. Ciasto odstawiamy do chłodu, by zastygło.

Wierzch dowolnie dekorujemy. Ja polałam bezę delikatnie rozpuszczoną mleczną czekoladą.


Tagi:

ciasto