Sposób przygotowania:
Szarlotka z bezą orzechowąETAP 1
CIASTO KRUCHE:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą część kolejno rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienienia (po około 20 minut w 180°C).
Upieczone kruche ciasta studzimy.
ETAP 2
MASA JABŁKOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut by zmiękły. Do gotowych wsypujemy galaretkę i żelatynę.
Całość mieszamy do rozpuszczenia galaretki, zdejmujemy z ognia i ewentualnie słodzimy (jeśli jabłka były kwaśne). Masę odstawiamy do ostygnięcia.
ETAP 3
Tężejącą przekładamy upieczone kruche placki.
ETAP 4
MASA ORZECHOWA: Orzechy zaparzamy w gotującym mleku i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch, po czym dodajemy do niego stopniowo ubite jajka. Na koniec dokładamy orzechy.
ETAP 5
Masę orzechową wykładamy na przełożone jabłkami ciasto kruche. Całość przykrywamy bezą orzechową.
BEZA: Orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści wsypujemy posiekane orzechy. Bezę wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wkładamy ją do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. W tej temperaturze pieczemy ją około 5 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 100 °C. W tej temperaturze bezę suszymy około 2 godziny.
Upieczoną, wystudzoną wykładamy na masę orzechową. Ciasto odstawiamy do chłodu, by zastygło.
Wierzch dowolnie dekorujemy. Ja polałam bezę delikatnie rozpuszczoną mleczną czekoladą.