Sposób przygotowania:
Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciastoETAP 1:
Do miski wsypać truskawki z kompotu, pokrojone kawałki rabarbaru, cukier, kisiel i wszystko wymieszać.
ETAP 2:
Do pojemnika wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sól, miękki tłuszcz, spiralami miksera utrzeć ciasto na drobną kruszonkę.
ETAP 3:
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wyłożyć owoce w kisielu.
ETAP 4:
Na owoce wysypać całą kruszonkę.
ETAP 5:
Nożem maczanym w wodzie nakłuwać wierzch ciasta, piekarnik nagrzany na 190C, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto mocno wystudzić aby kisiel stężał, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.
ETAP 6:
Formę nakryć dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, formę zdjąć z ciasta.
ETAP 7:
Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem.
SylaUla