ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykorzystane są truskawki z kompotu z rabarbarem w kisielu idealnie pasują do ciasta kruchego, ciasto jest słodko-kwaśne, chrupiące.

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto

 

  • truskawki z kompotu 2 szklanki,
  • rabarbar 1 pęczek,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • kisiel wiśniowy 1 opakowanie

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto

ETAP 1:

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto
Truskawki z kompotu, rabarbar surowy upiecze się.

Do miski wsypać truskawki z kompotu, pokrojone kawałki rabarbaru, cukier, kisiel i wszystko wymieszać.

ETAP 2:

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto
Mikserem spiralami szybko zrobimy drobną krusznkę.

Do pojemnika wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sól, miękki tłuszcz, spiralami miksera utrzeć ciasto na drobną kruszonkę.

ETAP 3:

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto
Po upieczeniu owoce będą jako wierzch ciasta.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wyłożyć owoce w kisielu.

ETAP 4:

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto
Ciasto musi być jak drobna keuszonka i nie trzeba jej chłodzić.

Na owoce wysypać całą kruszonkę.

ETAP 5:

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto

Nożem maczanym w wodzie nakłuwać wierzch ciasta, piekarnik nagrzany na 190C, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto mocno wystudzić aby kisiel stężał, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.

ETAP 6:

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto

Formę nakryć dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, formę zdjąć z ciasta.

ETAP 7:

Truskawkowo-rabarabarowe kruche ciasto

Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem.