ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Sernik na zimno malinowo-brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepszy sernik na zimno na upalne dni lata, z dodatkiem malin, brzoskwiń, galaretką jest pysznym deserem.

Sernik na zimno malinowo-brzoskwiniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno malinowo-brzoskwiniowy

 

  • żelatyna deserowa 4 łyżeczki,
  • woda gorąca pół szklanki,
  • ciastka maślane 400 gram,
  • twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
  • żelatyna deserowa 4 łyżeczki,
  • cukier puder 1/2 szklanki,
  • maliny 1 szklanka,
  • brzoskwinie 6 sztuk większe,
  • galaretka o smaku oranżady 3 opakowania

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno malinowo-brzoskwiniowy

ETAP 1:

Sernik na zimno malinowo-brzoskwiniowy
Ciastka pokruszone skropione galaretka nie będą sypkie przy krojeniu.

W 1100 ml gorącej wody rozmieszać galaretki o smaku oranżady, wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia.

Forma silikonowa 25x25 cm, 3 pojemniki po serkach (mąż do pracy wygodnie zabierze), na dno pokruszyć połowę ciastek maślanych i skropić paroma łyżkami galaretki, do lodówki schować.

ETAP 2:

Sernik na zimno malinowo-brzoskwiniowy
Owocw dodajemy świeże lub mrożone po odmrożeniu.

Żelatynę deserową rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, może być letnia trochę.

Twaróg z wiaderka w misce utrzeć mikserem z cukrem pudrem, wsypać opłukane maliny i mikserem połączyć na gładką masę, wlać żelatynę w trakcie miksowania i krótko miksować.

ETAP 3:

Sernik na zimno malinowo-brzoskwiniowy
Brzoskwinie można dodać ze skórką lub obrane.

Masę serową szybko wyłożyć do formy i pojemników, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie, lekko je przycisnąć do sernika, do lodówki.

ETAP 4:

Sernik na zimno malinowo-brzoskwiniowy
Ciastka maślane sa miękkie i pasują do sernika na zimno.

Na owoce pokruszyć pozostałe ciastka, dodać na ciastka resztę brzoskwiń.

ETAP 5:

Sernik na zimno malinowo-brzoskwiniowy

Tężejącą galaretkę wylać do formy i pojemników, schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie.