ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto ucierane z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, łatwe i szybkie ciasto ucierane z rabarbarem. Ciasto zawsze się udaje i jest idealną bazą do wielu ciast z owocami.

Ciasto ucierane z rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto ucierane z rabarbarem

 

  • jajka 8 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • palma miękka 200 gram,
  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

 

  • kakao 2 łyżki,
  • cukier puder 1 szklanka,
  • gorąca woda 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem do spienienia (masa ma być grudkowata) z 3 minuty na najwyższych obrotach.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć dość gęstą, gładką masę z 1 minutę na najwyższych obrotach.

Dwie formy silikonowe keksówki 20 cm lub 1 duża tortownica 24 cm, ciasto rozłożyć w formach, na wierzchu posypać kawałkami obranego rabarbaru.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 45 minut, do suchego patyczka.

Kakao, cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać ciasto, zostawić do zastygnięcia polewy.
Z rabarbarem ucierane ciasto
Składniki jajka, palma o temperaturze pokojowej.
Z rabarbarem ucierane ciasto
Ciasto to powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Z rabarbarem ucierane ciasto
Obrany rabarbar popkojony na 1 cm kawałeczki.
Z rabarbarem ucierane ciasto
Kakao z cukrem puderm wymieszxać z wrzącą wodą.
Z rabarbarem ucierane ciasto