iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Truskawkowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest bardzo pulchne i smaczne, idealne do niedzielnej kawy. Można dodać więcej lub mniej truskawek.

Truskawkowy przekładaniec

Składniki:

Truskawkowy przekładaniec

 

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa i nasączenie:
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 20 dag truskawek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 kostka masła,
  • 1/2 szklanki gorzkiej herbaty,
  • 3 łyżki wiórek kokosowych.

Sposób przygotowania:

Truskawkowy przekładaniec
Jajka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy do masy, wylewamy na małą prostokątną blachę, 30 min. pieczemy w temp. 170 stopni, studzimy. Po rozcięciu biszkopta na dwie części nasączamy pierwszy blat sokiem z brzoskwiń zmieszanym z herbatą. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu na mleku, studzimy, miksujemy z masłem, na biszkopcie wykładamy masę, układamy połowę pokrojonych owoców, przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy, dekorujemy owocami posypujemy wiórkami kokosowymi.

Tagi:

jajko jajka