Truskawkowy torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli ktoś się nas pyta jakie ciasto utożsamiamy z dzieciństwem , dużo osób odpowie- szarlotka,keksbabci. Ja odpowiem - ciasto cioci Irenki

Truskawkowy torcik

Składniki:

Truskawkowy torcik

 

  • Truskawkowy torcik

 

  • (cytuję Miętówkę:*)
  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT: (opadł mi niestety:(

 

 

  • 5 łyżek wody,

 

  • 1 szk cukru kryształu,

 

  • 1 i 1/2 szk mąki tortowej,

 

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

 

  • .. i tutaj robię wyjątek ,bo jak żaden inny najbardziej smakuje mi gotowy Krem karpatkowy Delecty ;)

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy torcik
1. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijamy, po chwili dodajemy po jednym żółtku, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dosypujemy do masy, na końcu dolewamy wodę.

2. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 40 minut.

1. Krem przyrządzam według przepisu na opakowniu.Odstawiam.

2. Biszkopt studzimy i przekrawamy na pół, smarujemy go kremem i układamy truskawki, smarujemy je delikatnie jeszcze kremem i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, znowu rozsmarowujemy na nim krem i układamy truskawki, zalewamy galaretkę która już zastyga. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Smacznego :)