Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Truskawkowy tort

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lubię owocowe ciasta... inspirują mnie one do komponowania wciąż nowych, lepszych przepisów

Truskawkowy tort

Składniki:

Truskawkowy tort

 

  • mleko 220 ml
  • truskawki 1 kg
  • Kasia 1 kostka
  • Kasia 1 kostka
  • żółtka 4 szt
  • cukier puder 1,5 szkl.
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • biszkopty 2 opak.
  • ew. galaretka truskawkowa 2 opakowania
  • listki mięty- do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Truskawkowy tort
Żółtka utrzeć z cukrem i dwoma rodzajami mąki. Zalać gorącym mlekiem i wymieszać. Postawić na parze i ubijać mikserem ok. 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Masło i margarynę utrzeć na puszysty krem. Mieszając, dodawać po łyżeczce masy żółtkowej i połowę porcji rozgniecionych truskawek. Resztę owoców (kilka odłożyć do dekoracji) dodać w całości. Na ułożone w tortownicy biszkopty wyłożyć masę. Nakryć drugą warstwą biszkoptów, pokryć masą, ozdobić całymi lub pokrojonymi w plasterki truskawkami, przyozdobić miętą lub i zalać galaretką.

Tagi:

biszkopt