jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowy tort naleśnikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Tort smakuje rewelacyjnie! Polecam w ten właśnie sposób podać popularne rolowane naleśniki!! Z pewnością domownicy będą go zajadać z „wilczym apetytem”

Truskawkowy tort naleśnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy tort naleśnikowy

 

  • Patelnia o średnicy około 24 cm
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • Około 2 szklanki mleka,
  • 2 duże jajka,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • Około 500 g białego sera ( najlepiej mielony),
  • Ok. 3 łyżki cukru do smaku,
  • 2 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Około 300 g truskawek,
  • O,5 tabliczki mlecznej czekolady do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy tort naleśnikowy
CIASTO: Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany olej i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia. SER I WYKOŃCZENIE: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier, żółtka oraz cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy całość. Jeśli ser jest twardy można dodać 1-2 łyżki mleka.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Usmażone naleśniki przekładamy przygotowanym serem i pokrojonymi truskawkami. Po nałożeniu warstwy sera na pierwszy naleśnik wykładamy na niego po kilka połówek truskawek. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Na gotowym torcie układamy kilka truskawek. Całość polecamy rozpuszczoną czekoladą.
Truskawkowy tort naleśnikowy
Składniki na ciasto przekładamy do miski. Miksujemy!
Truskawkowy tort naleśnikowy
Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki
Truskawkowy tort naleśnikowy
Składniki na ser dokładnie miksujemy na jednolitą masę
Truskawkowy tort naleśnikowy
Naleśniki przekładamy przygotowanym serem i truskawkami