Sposób przygotowania:
Zakręcony tort z truskawkową panna cottą
Ślimaczki: Obie mąki, sól oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Odłożyć na bok.Jajka wbić do miski i utrzeć je z cukrem na jasny i puszysty krem. Partiami dodawać suche składniki i wymieszać łyżką. Blachę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać. Piec w 180 st około 10 minut. Następnie przełożyć na czystą ściereczkę i razem z nią zwinąć w rulon ( zdjąć papier).Zostawić do ostygnięcia. Następnie rozwinąć, rozsmarować cały dżem i ponownie zwinąć ( ściśle). Roladę przełożyć na folię aluminiową i ściśle zawinąć. Odłożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. ( ja mam małą blaszkę od piekarnika więc przygotowałam dwie mniejsze rolady - do każdej użyłam połowę przygotowanych składników).
Panna cotta: Do garnka wlać mleko,śmietanę. Dodać cukier i wydrążone ziarenka z wanilii. Pustą laskę także wrzucić. Postawić na ogień i ogrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie zagotować. W między czasie w drugim garnku zagotować dżem z 2 łyżkami wody,aż będzie płynny. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzewać ją w kąpieli wodnej aż się rozpuści i będzie płynna. Do zagotowanego mleka z śmietankę cienkim strumieniem wlewać żelatynę i cały czas mieszać aby płyny dobrze się połączyły. Na koniec partiami dodawać przestudzony dżem i dobrze wymieszać. Odłożyć do ostygnięcia i lekkiego ale lekkiego stężenia.
Wykonanie: Roladę pokroić na plastry około 1 cm grubości. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie układać ślimaczki jeden przy drugim. Zapiać obręcz tortownicy i układać ślimaczki wkoło. Następnie delikatnie przelać panna cottę i wyrównać. Odłożyć do lodówki na całą noc. Dekoracja: Kolejnego dnia ubić kremówkę na sztywno z 1 łyżeczka cukru pudru. Podzielić ja na pół i do jednej połowy dodać sok malinowy i dobrze go wmieszać w ubitą śmietanę. Z bitej śmietany zrobić rozetki w dwóch kolorach i udekorować owocami. Smacznego!
Panna cotta: Do garnka wlać mleko,śmietanę. Dodać cukier i wydrążone ziarenka z wanilii. Pustą laskę także wrzucić. Postawić na ogień i ogrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie zagotować. W między czasie w drugim garnku zagotować dżem z 2 łyżkami wody,aż będzie płynny. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzewać ją w kąpieli wodnej aż się rozpuści i będzie płynna. Do zagotowanego mleka z śmietankę cienkim strumieniem wlewać żelatynę i cały czas mieszać aby płyny dobrze się połączyły. Na koniec partiami dodawać przestudzony dżem i dobrze wymieszać. Odłożyć do ostygnięcia i lekkiego ale lekkiego stężenia.
Wykonanie: Roladę pokroić na plastry około 1 cm grubości. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie układać ślimaczki jeden przy drugim. Zapiać obręcz tortownicy i układać ślimaczki wkoło. Następnie delikatnie przelać panna cottę i wyrównać. Odłożyć do lodówki na całą noc. Dekoracja: Kolejnego dnia ubić kremówkę na sztywno z 1 łyżeczka cukru pudru. Podzielić ja na pół i do jednej połowy dodać sok malinowy i dobrze go wmieszać w ubitą śmietanę. Z bitej śmietany zrobić rozetki w dwóch kolorach i udekorować owocami. Smacznego!
zewa
monikaT83
jaNina
Piękny torcik urodzinowy Mamusiu upiekłaś, widać, że pieczony z serca :)
monikaT83
2milutka
kołczu
monikaT83
edytaha
monikaT83