Sposób przygotowania:
Walentynkowy tort z sercemBISZKOPT: Margarynę stopić i odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, na końcu dodajemy cukier waniliowy i ubijamy aż cukier będzie rozpuszczony a piana lśniąca. Do tak ubitej piany kolejno dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do ubitej masy wlewamy chłodną roztopioną margarynę dalej ubijając. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie całość wymieszać łyżką. Ciasto wlewamy do formy do pieczenia tortu „Tasty-Fill” – serce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45 minut (próba patyczkiem). KREM: Truskawki rozmrażamy i odsączamy z soku. Żelatynę zalewamy połową soku z truskawek i zostawiamy aby napęczniała. Gdy spęcznieje rozpuszczamy ją w gorącej kąpieli wodnej. Truskawki miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając wlewamy zmiksowane truskawki i żelatynę. Biszkopt skrapiamy wódką i pozostałym sokiem truskawkowym. Kremem napełniamy połówki tortu i odstawiamy na chwilę do stężenia (powinno nam zostać kremu do wykonania serca na torcie). Łączymy w całość. Ubijamy pozostałą kremówkę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem na sztywno, na wierzch tortu kładziemy warstwę kremówki i wyrównujemy. Przekładamy pozostałą śmietanę do rękawa i robimy pionowe paski na około tortu. Z papieru robimy szablon serca wielkości tortu, zaznaczamy serce na wierzchu i kremem truskawkowym wyciskamy rozetki, na każdą rozetkę kładziemy srebrną jadalną kuleczkę. SMACZNEGO!
mela25
Tit
renatka1
Marta1986
marietta
Borowska.pau
BozenaMatuszczyk