Sposób przygotowania:
"Trzęsiony" kebab
1.Polędwicę myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę o boku około 2-3 cm. Wcześniej przygotowujemy szpadki do szaszłyków namaczając je na 15-20 minut w zimnej wodzie. 2.Mięso posypujemy grubo zmielonym pieprzem, nadziewamy na patyczki i smarujemy olejem. Szaszłyki wkładamy do nagrzanego do 180-200◦C i pieczemy 15-20 minut, często obracając i smarując olejem. 3.W rondlu rozgrzewamy olej. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w krążki, czosnek drobniutko siekamy. Cebule wrzucamy na olej, szklimy (nie można jej zrumienić!). Dorzucamy czosnek i papryki, chwilę smażymy, by wydobyć smak papryki. 4.Do cebuli wrzucamy zdjęte z patyczków gorące mięso, dodajemy soli do smaku. Rondel przykrywamy pokrywką i mocno wstrząsamy, by gorące mięso połączyło się z cebulą i przyprawami. 5.Kebab najlepiej smakuje podany z frytkami i surówkami. Doskonale pasuje także do chlebków pita czy tortilli.