eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kebab kolendrowy Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kebaby z dodatkiem kolendry i kminu rzymskiego,nadziewane serem feta.

Kebab kolendrowy Eli

Składniki:

Kebab kolendrowy Eli

 

  • 80 dkg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 7 słupków (1x1x5 cm) sera feta
  • 7 patyków do szaszłyków
  • 1-2 tacki grillowe

Sposób przygotowania:

Kebab kolendrowy Eli
Patyki wcześniej namoczyć w wodzie.Umytą,osuszoną łopatkę,cebulę i czosnek zmielić maszynką do mięsa z siatką z dużymi oczkami.Kolendrę i kmin rzymski rozetrzeć w moździerzu.Do miski z mięsem,cebulą i czosnkiem dodać kolendrę z kminem,przyprawę do mielonego,jajko,bułkę tartą,sól,pieprz i wyrobić na jednolitą masę.Na każdy patyk nabić słupek sera (wzdłuż).Ser dokładnie oblepić masą mięsną.Tacki grillowe posmarować olejem.Na tackach ułożyć kebaby,posmarować je olejem i piec na rozgrzanym grillu przez około 35-40 minut.Mięso obracać co jakiś czas tak,żeby się upiekło i zrumieniło ze wszystkich stron.Smacznego!