agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

trzy truskawki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto na zimno bez pieczenia

trzy truskawki

Składniki:

trzy truskawki

 

Sposób przygotowania:

trzy truskawki
Proszek budyniowy rozprowadzić w 1 szklance mleka, wlać do reszty zagotowanego mleka. Odstawić masę budyniową do wystudzenia. Następnie dodawać ją małymi partiami do utartego masła. Za każdym razem dobrze rozprowadzić mikserem budyń, by masa się nie zwarzyła. Herbatniki wyłoż na blache.Wyłożyć mase budyniową i przykryć herbatnikami.Rozrobić galaretke w jednej szklance wody i ostudzić.1 kg truskawek wyszypułkowac i oplukac.Połowe truskawek rozdrobnić blenderem i dodać galeretkę.Gdy galaretka bedzie tężeć wylac na herbatniki i przykryć herbatnikami.Ubić śmietanę dodając śmietan-fix.wyłóżyć na herbatniki.Pozostałe truskawki pokroic w plastry i wyłożyć na blachę.
Tak przygotowane ciasto włożyć, najlepiej na noc, do lodówki. Pozwoli to zmięknąć herbatnikom i stężeć poszczególnym warstwom ciasta.