zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Trzydniowy schab pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Schab marynowany przez trzy dni jest delikatny i super do pieczywa. No gorąco można podać z surówką i np. frytkami.

Trzydniowy schab pieczony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Trzydniowy schab pieczony

 

 

Sposób przygotowania:

Trzydniowy schab pieczony
Schab umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Na dno naczynia, w którym będzie marynowało się mięso wsypać trochę marynaty. Resztę wysypać na schab i masować chwilę aby całe mięso pokryła marynata. Schab ułożyć w naczyniu, zakryć je folią spożywczą i wstawić do lodówki. Przechowywać mięso przez 3 dni kilka razy obracając je i oprószając solą z pieprzem. Trzeciego dnia schab włożyć do piekarnika najlepiej na kratce, pod spód włożyć blachę. Schab piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Upieczony wystudzić, włożyć do lodówki a potem kroić na plastry i spożywać np. jako domowa wędlina do pieczywa.
Trzydniowy schab pieczony
Etap 1 schab umyć oszuszyć i natrzeć marynatą
Trzydniowy schab pieczony
Etap 2 po trzech dniach upiec go i wystudzić