Sposób przygotowania:
Tureckie chlebki z mięsnym farszem
Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami, jogurtem i oliwą. Doprawiamy solą i cukrem. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając po troszeczku letnią wodę ( na wyczucie) tak aby ciasto nie było lejące ani za suche. To mniej więcej 1/3 małej szklanki Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki. Każdy placek smarujemy ketchupem i odstawiamy na 10 minut. Po czasie nakładamy wzdłuż farsz i łączymy końcówki tworząc kształt łódeczki. końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut. Farsz: Cebulę, paprykę i pomidora kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju roślinnym. Dodajemy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Całość mieszamy.
darmiona
anemon
superbaba4
przejs
marietta