SUPERPRZEPIS

Tureckie chlebki z mięsnym farszem

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tureckie chlebki z mięsnym farszem Więcej zdjęć (4)

Moja propozycja na pyszne danie piknikowe - tureckie chlebki świetnie smakują też na zimno.

Składniki:

Tureckie chlebki z mięsnym farszem

 

Sposób przygotowania:

Tureckie chlebki z mięsnym farszem
Ciasto: Mąkę mieszamy z drożdżami, jogurtem i oliwą. Doprawiamy solą i cukrem. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając po troszeczku letnią wodę ( na wyczucie) tak aby ciasto nie było lejące ani za suche. To mniej więcej 1/3 małej szklanki Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na 5 części i formujemy z nich owalne placki. Każdy placek smarujemy ketchupem i odstawiamy na 10 minut. Po czasie nakładamy wzdłuż farsz i łączymy końcówki tworząc kształt łódeczki. końce dosyć mocno ściskamy, aby się nam ciasto nie otworzyło w trakcie pieczenia. Zapiekamy w 200 C około 20 minut. Farsz: Cebulę, paprykę i pomidora kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju roślinnym. Dodajemy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Całość mieszamy.
Tureckie chlebki z mięsnym farszem
Z ciasta formujemy podłużne placki i smarujemy je ketchupem
Tureckie chlebki z mięsnym farszem
Na placki nakładamy wzdłuż farsz mięsny.
Tureckie chlebki z mięsnym farszem
Każdy placek mocno ściskamy na końcach, aby się nie rozkleił