BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Twaróg w chlebie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Będąc w odwiedzinach na wsi, zostałam poczęstowana nadziewanym chlebem. Chlebek bardzo mi zasmakował, a przepis bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam przygotować taki chlebek mojej rodzince, zmieniając małe co nie co. Wyszedł pyszny.

Twaróg w chlebie Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Twaróg w chlebie

 

  • chleb razowy 1 bochenek,
  • twaróg półtłusty 400 g,
  • 3 łyżki mąki
  • śmietana 18 % lub jogurt naturalny 2 łyżki,
  • jajka 4 szt,
  • sól do smaku,
  • posiekana mięta 2 łyżki,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Twaróg w chlebie
Twaróg półtłusty przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Do zmielonego twarogu dodać jajka, posiekaną świeżą miętę oraz soli do smaku,dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Przygotować chleb;

Skórki chleba bardzo cieniutko odkroić, wyjąć miąższ a wytworzoną przestrzeń delikatnie przeciągnąć masłem (bardzo cieniutko).

Następnie w utworzoną przestrzeń włożyć przygotowane nadzienie serowe.

Tak przygotowany chlebek pokroić na kromki szerokości około 1,5 cm.

Z jajek , mąki, śmietany lub jogurtu naturalnego oraz szczypty soli, przygotować ciasto, odłożyć na 15 minut, po czym kromki chleba maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.

Podawać z ulubionym zimnym sosem lub posypać cukrem.
Twaróg w chlebie
Twaróg półtłusty przepuścić przez maszynkę do mięsa
Twaróg w chlebie
Do zmielonego twarogu dodać jajka, posiekaną miętę oraz soli do smaku
Twaróg w chlebie
Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników
Twaróg w chlebie
Przygotować chleb,odcinając cieniutko skórki,oraz wyjmując miąższ
Twaróg w chlebie
Utworzoną przestrzeń delikatnie przeciągnąć masłem (bardzo leciutko)
Twaróg w chlebie
Utworzoną przestrzeń napełnić masą serową ,chlebek pokroić na kromki około 1,5 cm
Twaróg w chlebie
Z jajek, mąki ,śmietany lub jogurtu naturalnego oraz szczypty soli przygotować ciasto,odłożyć na 15 minut
Twaróg w chlebie
Po tym czasie kromki chleba maczać w cieście
Twaróg w chlebie
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron
Twaróg w chlebie
Chlebek podawać z ulubionym zimnem sosem

Tagi:

danie