Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Odrywany chleb z twarogiem, pieprzem i fetą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Oryginalny pomysł na domowe pieczywo.Ciasto jest puszyste, lekko słodkie, z bardzo chrupiącą skórką dzięki skropieniu przed pieczeniem wierzchu wodą. W środku kryje się wilgotny, serowo- jajeczny, środek z kolorowym pieprzem. Polecam - pycha.

Odrywany chleb  z twarogiem, pieprzem i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odrywany chleb z twarogiem, pieprzem i fetą

 

Sposób przygotowania:

Odrywany chleb z twarogiem, pieprzem i fetą

ETAP 1:

Odrywany chleb  z twarogiem, pieprzem i fetą

Chleb: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól, wbić jajka, dodać śmietanę.

ETAP 2:

Odrywany chleb  z twarogiem, pieprzem i fetą

Wyrobić odchodzące od dłoni, gładkie ciasto. Ostawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

ETAP 3:

Odrywany chleb  z twarogiem, pieprzem i fetą

Nadzienie: Twaróg przełożyć do miski, wbić jajka, doprawić cukrem i kolorowym pieprzem.

ETAP 4:

Odrywany chleb  z twarogiem, pieprzem i fetą

Całość pognieść dokładnie widelcem.
Fetę rozdrobnić na małe kawałki.

ETAP 5:

Odrywany chleb  z twarogiem, pieprzem i fetą

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5-1 cm , wycinać kwadraty.

ETAP 6:

Odrywany chleb  z twarogiem, pieprzem i fetą

Keksówkę wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą, ustawić pionowo. ( tak by wygodnie było układać płaty ciasta)
Kwadraty układać na siebie uprzednio każdy posmarować twarogiem oraz posypać fetą.
Chleb skropić po wierzchu wodą.
Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.


Tagi:

pieczywo chleb