lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Twaróg w oponkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mniamniusie!!!

Twaróg w oponkach

Składniki:

Twaróg w oponkach

 

  • 700 gram twaróg półtłusty,
  • 700 gram mąka tortowa,
  • 250 gram cukier kryształ,
  • 7 szt żółtka,
  • 350 gram śmietana 12%,
  • 4 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Twaróg w oponkach
Twaróg mielimy,ja robię to dwa razy żeby mieć pewność ze będzie akurat mieszam z mąką i proszkiem do pieczenia,dodaje żółtka,cukier i śmietanę.Zagniatamy.Ciasto wałkuje na grubość ok.1,5 cm. Z placków wykrawamy krążki szklanką,a w nich kieliszkiem dziurki.Rozgrzewamy w garnku olej.Oponki wkładamy na gorący olej i smażę na złoty kolor.Po ostygnięciu posypuje cukrem pudrem. Moja rodzina lubi polewać oponki sokiem malinowy i tak jeść wedle gustu i życzenia :)