akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Twarogowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Doskonałe na śniadanie! Szybkie i proste w przygotowaniu. Moja rodzinka je uwielbia. Serdecznie polecam!

Twarogowe placuszki

Składniki:

Twarogowe placuszki

Ciasto

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • owoce, jogurt, miód itp. do podania

Sposób przygotowania:

Twarogowe placuszki
Białka oddzielić od żółtek. Twaróg zmiksować z cukrami, mąką, ekstraktem, solą, mlekiem, żółtkami oraz proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać do masy. Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni. Nakładać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego! (inspiracja/ źródło: jeden z blogów)