Sposób przygotowania:
Zawijane drożdżówki z serem
Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki - odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z cukrem. Margarynę roztopić i ostudzić. Do drożdży dodać jajko , żółtko wymieszać , wlać do mąki i wyrobić ciasto pod koniec wlać margarynę i zagniatać aż ciasto wchłonie. Odstawić do wyrośnięcia na około 1h. Nadzienie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodać żółtko i ser. Ciasto podzielić na pół , każdą część rozwałkować , posmarować serem i złożyć do środka oba końce. Pokroić na części o szerokości około 4cm , każdą część przekręcić , ułożyć na blasze i posmarować rozbełtanym jajkiem. Gotowe piec około 20-25 minut w temp 180 stopni. Ostygnięte posypać cukrem pudrem lub polukrować.
szynszyla