Sposób przygotowania:
Mini drożdżówki z serem
Drożdże dokładnie rozetrzeć z łyżką cukru kryształu. Następnie do drożdży wlać letnie mleko oraz 10 dkg mąki. Wymieszać całość. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy nasz rozczyn podwoi swą objętość, wlać utarte żółtka oraz wsypać pozostałą mąkę oraz sól. Ciasto wyrabiać do momentu, aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Około 7 dkg masła rozpuścić, ostudzić. Dodać do wyrobionego ciasta, wyrobić. Z ciasta formować niewielkie placuszki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser utrzeć z resztą cukru, masła, jajkami oraz cukrem waniliowym. Po łyżce masy serowej nakładać na przygotowane placuszki. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec około 25 minut w temp. 180-190 stopni.