misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Twarożek kokosowy z ryżem i pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W szklanek miseczce układać na przemian warstwę masy ryżowej i kawałków pomarańczy. Udekorować listkami melisy cytrynowej....

Twarożek kokosowy z ryżem i pomarańczą

Składniki:

Twarożek kokosowy z ryżem i pomarańczą

 

  • 125g ryżu błyskawicznego
  • 750ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 łyżka chudego twarogu
  • 4 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki kremu kokosowego
  • płynny słodzik
  • trochę melisy cytrynowej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Twarożek kokosowy z ryżem i pomarańczą
Ryż włożyć do lekko osolonej wody, gotować 5 minut, wyjąć osączyć. Wyjąć z torebki.
Wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając. Przełożyć na talerzyk wystudzić. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, zdjąć z nich skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Wyciekający sok zachować.
Twarożek wymieszać z 1 łyżką wody, mlekiem i wiórkami kokosowymi. Dodać ryż i sok pomarańczowy. Całość przyprawić do smaku płynnym słodzikiem.
W szklanek miseczce układać na przemian warstwę masy ryżowej i kawałków pomarańczy. Udekorować listkami melisy cytrynowej.

Tagi:

ryż