marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Twarożek z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia twarogu

Twarożek z winogronami

Składniki:

Twarożek z winogronami

 

  • 50 dag twarogu
  • 40 dag jasnych winogron bez pestek
  • 3/4 pojemnika jogurtu naturalnego
  • 1 pojemnik śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka 200 ml soku z jasnych winogron
  • 3 limetki
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Twarożek z winogronami
Na początki należy miskę dosyć dużą wstawić do lodówki na około 30 min. Dwie łyżeczki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w ciepłym soku winogronowym, nie przerywając mieszania, następnie odstawić do wystygnięcia. Trochę soku z żelatyną rozprowadzić po ściankach miski, wstawić do lodówki. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Z limetki przy użyciu tarki o bardzo małych oczkach zetrzeć skórkę potem wycisnąć sok. Resztę pokroić w plasterki. Winogrona umyć i oderwać od gałązek. Twaróg wymieszać z jogurtem, cukrem, sokiem i skórką z limetek. Resztę żelatyny rozpuścić, dodać do twarogu. Śmietanę ubić na sztywno, z winogronami dodać do masy.Połowę kremu przełożyć do miski, na brzegu położyć plasterki limetek. Pokryć resztą kremu. Wstawić do lodówki na około 6 godzin. Gotowe. Życzę Smacznego