Sposób przygotowania:
Tygrysie łapki z czekoladąETAP 1
CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy masło.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Kiedy takie właśnie jest odstawiamy je do wyrośnięcia na około 50 -60 minut.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, toczymy z niego wałek, który następnie dzielimy na 14 części.
ETAP 3
Każdą otrzymaną część dzielimy na 3 równe części. Następnie 2 otrzymane kawałki dzielimy ponownie na połowę, a 1 pozostawiamy bez zmian.
W ten sposób otrzymujemy jeden większy element, na podstawę łapki, oraz 4 mniejsze na palne.
W ten sposób dzielimy każdą z 14 części ciasta.
ETAP 4
Stopniowo w miarę formowania łapek w każdej części ciasta zaklejamy po małym kawałku czekolady.
ETAP 5
Jako podstawę łapek traktujemy większe kawałki, które po napełnieniu czekoladą formujemy w podłużne bułeczki.
Do każdej podstawy przyklejamy po 4 mniejsze części ciasta, także napełnione czekoladą i uformowane w podłużne bułeczki.
Stanowią one palne łapek.
Uformowane łapki smarujemy jajkiem, odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia, po czym wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Łapki pieczemy około 20- 25 minut do zrumienienia w 180°C.
Przed podaniem, przestygnięte bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smaki Nati
robaczek
skuter5
mocsłodkości
Czekoladka 2