jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tygrysie łapki z czekoladą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 34

Przepis prosty, wart polecenia, bo kształt bułeczek niewątpliwie przyciąga najmłodszych:). Nadzienie oczywiście można wykonać dowolne (orzechowy, chałwa, mak) lub całkowicie z niego zrezygnować.

Tygrysie łapki z czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tygrysie łapki z czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 600 gram mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 10 dag masła,
  • Szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • Dodatkowo:
  • Jajko do smarowania ciasta,
  • Około 150 gram czekolady na nadzienie,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tygrysie łapki z czekoladą

ETAP 1

Tygrysie łapki z czekoladą
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.

Między czasie rozpuszczamy masło.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Kiedy takie właśnie jest odstawiamy je do wyrośnięcia na około 50 -60 minut.

ETAP 2

Tygrysie łapki z czekoladą
Przygotowane ciasto dzilimy na 14 części, tyle będzie łapek

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, toczymy z niego wałek, który następnie dzielimy na 14 części.

ETAP 3

Tygrysie łapki z czekoladą
Każdą z 14 części dzielimy na 5 , tak jak na zdjęciu powyżej

Każdą otrzymaną część dzielimy na 3 równe części. Następnie 2 otrzymane kawałki dzielimy ponownie na połowę, a 1 pozostawiamy bez zmian.

W ten sposób otrzymujemy jeden większy element, na podstawę łapki, oraz 4 mniejsze na palne.

W ten sposób dzielimy każdą z 14 części ciasta.

ETAP 4

Tygrysie łapki z czekoladą
Poszczególne częsci nadziewamy czekoladą

Stopniowo w miarę formowania łapek w każdej części ciasta zaklejamy po małym kawałku czekolady.

ETAP 5

Tygrysie łapki z czekoladą
Uformowane łapki przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i pieczemy

Jako podstawę łapek traktujemy większe kawałki, które po napełnieniu czekoladą formujemy w podłużne bułeczki.
Do każdej podstawy przyklejamy po 4 mniejsze części ciasta, także napełnione czekoladą i uformowane w podłużne bułeczki.

Stanowią one palne łapek.

Uformowane łapki smarujemy jajkiem, odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia, po czym wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Łapki pieczemy około 20- 25 minut do zrumienienia w 180°C.

Przed podaniem, przestygnięte bułeczki posypujemy cukrem pudrem.