Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Drożdżowe bułeczki z czekoladą pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne, rumiane bułeczki z czekoladkami, całość posypana kruszonką. Idealne na śniadanko jak i pyszny podwieczorek.

Drożdżowe bułeczki z czekoladą pod kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z czekoladą pod kruszonką

 

 

  • nadzienie:
  • 10 czekoladek typu mersi

 

  • kruszonka:
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki

 

  • dodatkowo:
  • mleko do smarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z czekoladą pod kruszonką
Masło roztapiamy studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sypkie drożdże, cukier oraz sól – mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy mleko, jogurt, jajko i roztopione zimne masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto - odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 10 części, rozwałkowujemy na placki na których układamy czekoladkę, zawijamy w bułeczkę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Przygotowujemy kruszonkę. W mice łączymy masło, cukier puder oraz mąkę rozcierając w palcach – uzyskujemy kruszonkę. Bułeczki smarujemy mlekiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia.
Drożdżowe bułeczki z czekoladą pod kruszonką
Etap 1 przygotowujemy ciasto drożdżowe do wyrośnięcia
Drożdżowe bułeczki z czekoladą pod kruszonką
Etap 2 formujemy placuszki które wałkujemy
Drożdżowe bułeczki z czekoladą pod kruszonką
Etap 3 układamy na placuszkach czekoladę i zawijamy bułeczki
Drożdżowe bułeczki z czekoladą pod kruszonką
Etap 4 smarujemy bułeczki mlekiem i oprószamy kruszonką