Sposób przygotowania:
Nocne bułeczki z czekoladąEtap I
Mleko delikatnie podgrzałam, zmieszałam z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej. Pozostawiłam do wyrośnięcia (najlepiej pod bawełnianą ściereczką). Pozostałą mąkę przesiałam, dodałam sól oraz mąkę ziemniaczaną. Masło stopiłam i pozostawiłam do przestudzenia, a jajko roztrzepałam widelcem. Do mąki dodałam po kolei: rozczyn drożdżowy oraz jajko i ciepłą wodę. Wyrabiałam łyżką, wlałam masło i ponownie wyrabiałam dłonią aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Gotowe ciasto przełożyłam do natłuszczonej olejem miski, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Etap II
Następnego dnia roztopiłam w kąpieli wodnej 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, wy studziłam. Połowę ciasta zostawiłam, a do drugiej dodałam przygotowaną czekoladę. Wyrobiłam na stolnicy (możemy troszkę podsypać mąką). Zrobiłam ok 40cm wałek. Drugą część (bez czekolady) również raz jeszcze wyrobiłam i zrobiłam taki sam wałek. Ciasto zlepiłam ze sobą i podzieliłam na 5-6 równych części, z których formowałam bułki.
Etap III
Każdy wałek zrolowałam na ok 30cm cienki pasek. Zwijałam na supełek, a następnie jeden bok przekładałam od góry do spodu, a drugi od spodu do środka. Pozostawiłam bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do momentu ponownego wyrośnięcia, po czym posmarowałam roztrzepanym jajkiem.
Etap IV
Piekłam w nagrzanym do 190st C piekarniku ok 20 minut.