malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Tymbaliki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie tymbaliki są bardzo smaczne i nieco inne od tych tradycyjnych a to dzięki dodanym warzywom, są zdrowsze i dietetyczne.

Tymbaliki drobiowe

Składniki:

Tymbaliki drobiowe

 

  • 4 łyżki żelatyny,
  • 3 duże udka z kurczaka (tak zwane ćwiartki kurczaka),
  • 1/2 średnich brokułów,
  • 3 marchewki,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 cebule,
  • 1/2 pora,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 puszka groszku,
  • łyżka soli,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 2 pietruszki korzeniowe, łyżka octu.

Sposób przygotowania:

Tymbaliki drobiowe
Gotujemy 2 litry wody, wrzucamy marchewki, pietruszkę korzenie i natkę, brokuły, cebule, por, udka, pokrojoną w średnie części papryki, solimy, wrzucamy pieprz, gotujemy wszytko godzinę, studzimy. Wywar przecedzamy, dodajemy ocet, w razie potrzeby solimy, w małej ilości gorącego wywaru rozpuszczamy żelatynę, dodajemy do reszty wywaru, odstawiamy. Mięso zdejmujemy z udek i kroimy drobno, kroimy również papryki, brokuły, marchewki, dodajemy do wywaru, wrzucamy też groszek. Naczynia przeznaczone do przelania wywaru nawilżamy zimną wodą, przekładamy wywar mięsno-warzywny, wstawiamy do lodówki.