marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tymbaliki z ogórkiem w sosie ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tymbaliki wyjąć,odsączyć,ogórek umyć,obrać,pociąć wzdłuż. Obwiązać zakąski.Wymieszać składniki na sos.Podać

Tymbaliki z ogórkiem w sosie ziołowym

Składniki:

Tymbaliki z ogórkiem w sosie ziołowym

 

  • 10 sztuk tymbalików,
  • 1 długi ogórek szklarniowy,
  • 10 oliwek zielonych z papryczką lub czarnych bezpestkowych,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • po szczypcie różnych świeżych ziół,np.mięta,natka,
  • pieprz cytrynowy.

Sposób przygotowania:

Tymbaliki z ogórkiem w sosie ziołowym
Tymbaliki po wyjęciu, osączyć na sitku i przelać wodą jeśli wyjęte zostały z zalewy octowej. Ogórek opłukać i obrać bardzo cienko, a potem ciąć miąższ w podłużne pasy i obwiązać nimi tymbaliki, a w ich środek włożyć po jednej oliwce zielonej z papryczką lub czarnej. Opłukać świeże zioła, strzepnąć z nich wodę, zmiąć listki i wymieszać w misce ze śmietaną oraz pieprzem cytrynowym. Soli nie trzeba dodawać, bo zakąski mogły być słone. Sos śmietanowo-ziołowy wyłożyć na półmisek i ułożyć na nim dokoła zakąski. Podawać po lekkim schłodzeniu.

Tagi:

zioła ogórki