Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Tymbaliki z cukinii z marynowanym śledzi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tymbaliki z cukinii, świeżego ogórka i rzodkiewki z dodatkiem marynowanych filetów śledziowych.

Tymbaliki z cukinii z marynowanym śledzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymbaliki z cukinii z marynowanym śledzi

 

  • 1 cukinia (ok. 40 dkg)
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 130 g sera feta
  • 120 g serka kremowo-śmietankowego
  • ok. 10 cm kawałek świeżego ogórka
  • 5 dużych rzodkiewek
  • 1/2 garści świeżej bazylii
  • 1/2 garści natki pietruszki
  • 2 filety śledziowe marynowane
  • 1 łyżka majonezu
  • kolorowy pieprz - wg uznania

Sposób przygotowania:

Tymbaliki z cukinii z marynowanym śledzi
W garnku zagotować ok. 1 litr wody. Dodać do niej trochę soli i sok z cytryny. Cukinię umyć, odciąć jej końcówki. Cukinię pokroić w długie, cienkie plasterki (np. za pomocą obieraczki do warzyw). Paski cukinii wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 2 minuty, odcedzić i od razu przelać zimną wodą. 3 małe kokilki wyłożyć folią spożywczą. Następnie kokilki wyłożyć lekko osuszonymi plasterkami cukinii w ten sposób, żeby lekko na siebie nachodziły, a końce wystawały poza kokilki. Ser feta rozkruszyć widelcem. Dodać do niego miękkie masło i serek kremowo-śmietankowy z ziołami (typu Ostrowia). Dokładnie rozetrzeć, żeby wszystko się połączyło. Natkę i bazylię posiekać, dodać do serowej mieszanki. Ogórka obrać, rzodkiewki umyć. Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z soku, dodać do serowej mieszanki z ziołami. Z filetów śledziowych usunąć skórę. Ryby pokroić w małą kostkę i dodać razem z majonezem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć do kokilek. Na wierzch wywinąć wystające kawałki cukinii. Przykryć folią. Kokilki z tymbalikami odwrócić do góry dnem i ułożyć na talerzu (kokilek nie zdejmować). Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stały w lodówce całą noc). Gotowe tymbaliki wyjąć z kokilek i odwinąć z folii.
Tymbaliki z cukinii z marynowanym śledzi
Kokilki wyłożone zblanszowanymi plasterkami cukinii.
Tymbaliki z cukinii z marynowanym śledzi
Ser feta roztarty z masłem i serkiem kremowo śmietankowym z ziołami.
Tymbaliki z cukinii z marynowanym śledzi
Starty ogórek i rzodkiewki zioła majonez i pokrojone ryby dodane do serów.
Tymbaliki z cukinii z marynowanym śledzi
Kokilki z plastrami cukinii napełnione przygotowanym nadzieniem.

Tagi:

sery ser cukinia