Sposób przygotowania:
Tymbaliki z cukinii z marynowanym śledzi
W garnku zagotować ok. 1 litr wody. Dodać do niej trochę soli i sok z cytryny. Cukinię umyć, odciąć jej końcówki. Cukinię pokroić w długie, cienkie plasterki (np. za pomocą obieraczki do warzyw). Paski cukinii wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 2 minuty, odcedzić i od razu przelać zimną wodą. 3 małe kokilki wyłożyć folią spożywczą. Następnie kokilki wyłożyć lekko osuszonymi plasterkami cukinii w ten sposób, żeby lekko na siebie nachodziły, a końce wystawały poza kokilki. Ser feta rozkruszyć widelcem. Dodać do niego miękkie masło i serek kremowo-śmietankowy z ziołami (typu Ostrowia). Dokładnie rozetrzeć, żeby wszystko się połączyło. Natkę i bazylię posiekać, dodać do serowej mieszanki. Ogórka obrać, rzodkiewki umyć. Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z soku, dodać do serowej mieszanki z ziołami. Z filetów śledziowych usunąć skórę. Ryby pokroić w małą kostkę i dodać razem z majonezem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć do kokilek. Na wierzch wywinąć wystające kawałki cukinii. Przykryć folią. Kokilki z tymbalikami odwrócić do góry dnem i ułożyć na talerzu (kokilek nie zdejmować). Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stały w lodówce całą noc). Gotowe tymbaliki wyjąć z kokilek i odwinąć z folii.
kurka79