Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Książka Kucharska: Fasolka po bretońsku na różne sposoby

Uboga fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Któż nie lubi Jasia? Otóż nie zawsze musi być z kiełbasą i boczkiem.

Uboga fasolka po bretońsku

Składniki:

Uboga fasolka po bretońsku

 

  • 500g fasoli Jaś
  • 25 g oleju
  • 2 średnie cebule
  • 2 kostki rosołowe
  • 500g koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek majeranku

Sposób przygotowania:

Uboga fasolka po bretońsku
Tradycyjnie moczymy umytą fasolę w wodzie przez całą noc. Rano wodę wylewamy i nalewamy świeżej, około 2,5 litra, i gotujemy do miękkości. Może to potrwać aż 4 godziny. Nie solimy jeszcze potrawy. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i siekamy drobno. Cebulę smażymy na oleju na złoty kolor. Kiedy już fasola się ugotuje, dolewamy ewentualnie wrzątku jeśli za dużo wody odparowało, a następnie dodajemy usmażoną cebulę, czosnek, koncentrat i kostkę rosołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy. Majeranek dodajemy dopiero do zupy na talerzach. Smacznego!