Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto na białkach z jabłkami
Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 180°C. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wlać białka, mleko, ekstrakt z wanilii i krótko roztrzepać trzepaczką. Do misy miksera przełożyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, drobny cukier do wypieków i szczyptę soli. Wlać około 1 szklanki roztrzepanych białek z mlekiem. Krótko ucierać ciasto na najniższych obrotach miksera. Następnie nie przerywając ucierania wlewać małymi porcjami pozostałe białka z mlekiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem i obsypanych kaszą manną czterech foremek o wymiarach 10x20 cm. Jabłka obrać i pokroić na plasterki, oprószyć je mąką i układać cienką warstwą na cieście. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć i studzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. *ciasto można piec w dwóch foremkach o wymiarach 28x8,5 cm
zbysiowa
Alex_M
anemon
Bardzo Wam dziękuję. Szukaj, szukaj, bo warto.