anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ucierane ciasto na białkach z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zupełnie inne od wszystkim znanych ciast na białkach. Niezwykle smaczne, wilgotne, delikatne i długo świeże, a do tego ta świadomość, że nic nam się nie marnuje...bezcenna.

Ucierane ciasto na białkach z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane ciasto na białkach z jabłkami

 

  • mąka tortowa – 640 g
  • białka – 360 g
  • miękkie masło – 340 g
  • letnie mleko – 360 ml
  • drobny cukier do wypieków – 200 g
  • proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
  • ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto na białkach z jabłkami
Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 180°C. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wlać białka, mleko, ekstrakt z wanilii i krótko roztrzepać trzepaczką. Do misy miksera przełożyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, drobny cukier do wypieków i szczyptę soli. Wlać około 1 szklanki roztrzepanych białek z mlekiem. Krótko ucierać ciasto na najniższych obrotach miksera. Następnie nie przerywając ucierania wlewać małymi porcjami pozostałe białka z mlekiem. Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem i obsypanych kaszą manną czterech foremek o wymiarach 10x20 cm. Jabłka obrać i pokroić na plasterki, oprószyć je mąką i układać cienką warstwą na cieście. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć i studzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. *ciasto można piec w dwóch foremkach o wymiarach 28x8,5 cm
Ucierane ciasto na białkach z jabłkami
Do miski wlać białka, mleko, ekstrakt z wanilii i krótko roztrzepać trzepaczką.
Ucierane ciasto na białkach z jabłkami
Do misy miksera przełożyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ucierane ciasto na białkach z jabłkami
Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem i obsypanych kaszą manną foremek.
Ucierane ciasto na białkach z jabłkami
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.