Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką
1. Masło lub margarynę przekładamy do garnka, roztapiamy i lekko studzimy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, chwilę miksujemy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę, miksujemy, aż masa będzie gładka.
2. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
3. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
4. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy na cieście. Jeżyny posypujemy kruszonką.
5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, wyjmujemy z blaszki, kroimy i podajemy.
2. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
3. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
4. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy na cieście. Jeżyny posypujemy kruszonką.
5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, wyjmujemy z blaszki, kroimy i podajemy.