Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ucierane ciasto z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne, aromatyczne i bardzo łatwe do zrobienia. Ciasto makowe można przełożyć kremem orzechowym lub kokosowym.

Ucierane ciasto z makiem

Składniki:

Ucierane ciasto z makiem

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 30 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek masy makowej
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z makiem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia utrzeć. Następnie dodać masę makową, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i sztywną ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40-50 minut.

Tagi:

jajko jajka