Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto ucierane z makiem 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z makiem jest aromatyczne i bardzo smaczne.

Ciasto ucierane z makiem 2

Składniki:

Ciasto ucierane z makiem 2

 

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z makiem 2
Mak sparzyć, ostudzić, dwukrotnie przemielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać przemielony mak, bułkę tartą, aromaty i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, włożyć do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do podłużnej formy keksowej o wymiarach 30/8 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, piec 35-40 minut. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy, można polukrować.