czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ucierane ciasto z rabarbarem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne, wiosenne ciasto, łatwe w przygotowaniu. Pulchne, wilgotne i lekko kwaskowe zarazem. Idealne!

Ucierane ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ucierane ciasto z rabarbarem

 

  • 4 jajka,
  • 200g masła lub margaryny,
  • 160g cukru,
  • 200g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 budyń śmietankowy (35g),
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z rabarbarem
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać kolejno całe jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowanym budyniem, dodać do ucieranej masy. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm.

Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Rozsypać na wierzchu ciasta, delikatnie wciskając je w ciasto. Piec około 40 minut w temp. 175st.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.