Sposób przygotowania:
Żytnio-pszenny pleśniak z rabarbaremKrok 1:

Mąkę zagniatamy z jajkami, margaryną, żółtkami, 3/4 szkl cukru, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao. Ciasto owijamy w folie i schładzamy w lodówce ok 1 godzinę.
Krok 2:

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Dodajemy cukier trzcinowy. Dusimy ok 10 minut na wolnym ogniu. Studzimy.
Krok 3:

Do formy wysmarowanej tłuszczem ścieramy na tarce jedno część jasnego ciasta. Lekko podpiekamy w średnio nagrzanym piekarniku.
Następnie smarujemy rabarbarem. Na owoce ścieramy ciemne ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, 1/4 szkl cukru i kisielem i wykładamy na ciemne ciasto. Na koniec ścieramy pozostałe, jasne ciasto.
Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!