dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Żytnio-pszenny pleśniak z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ciasto pleśniak sporządzony z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej z nadzieniem rabarbarowym. Pyszności.

Żytnio-pszenny pleśniak z rabarbarem

Składniki:

Żytnio-pszenny pleśniak z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Żytnio-pszenny pleśniak z rabarbarem

Krok 1:

Żytnio-pszenny pleśniak z rabarbarem
Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce.

Mąkę zagniatamy z jajkami, margaryną, żółtkami, 3/4 szkl cukru, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao. Ciasto owijamy w folie i schładzamy w lodówce ok 1 godzinę.

Krok 2:

Żytnio-pszenny pleśniak z rabarbarem
Rabarbar dusimy z cukrem trzcinowym na wolnym ogniu.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Dodajemy cukier trzcinowy. Dusimy ok 10 minut na wolnym ogniu. Studzimy.

Krok 3:

Żytnio-pszenny pleśniak z rabarbarem
Ciasto pieczemy ok 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku.

Do formy wysmarowanej tłuszczem ścieramy na tarce jedno część jasnego ciasta. Lekko podpiekamy w średnio nagrzanym piekarniku.

Następnie smarujemy rabarbarem. Na owoce ścieramy ciemne ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, 1/4 szkl cukru i kisielem i wykładamy na ciemne ciasto. Na koniec ścieramy pozostałe, jasne ciasto.

Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!