SUPERPRZEPIS

Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami

  • 4
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Ciasto szybkie, proste i efektownie. Przygotowałam je w formie do tarty – nadało mu całkowicie inny wyraz. Polecam na idealny deser do kawy.

Składniki:

Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami

 

  • 200 g masła
  • 200 g mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniak
  • 1/3 laski wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 20 dag truskawek
  • 1 szt. rabarbaru (około 10 dag)
  • Cukier puder do dekoracji
  • Tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • Mąka krupczatka do posypania blaszki

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku stale miksując. Kiedy uzyskamy gładką dość puszystą masę dodajemy ziarenka z wanilii, mieszamy. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy po łyżce do masy stale miksując. Uzyskujemy dość gęste ciasto.Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Truskawki płuczemy i kroimy w ćwiartki. Formę do tarty smarujemy tłuszczem (miałam masło) oprószamy mąką krupczatką. Ciasto wylewamy na blaszkę, układamy truskawki i rabarbar.Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40-45 minut.Podajemy posypując cukrem pudrem.
Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami
Etap 1 do utartego masła z cukrem dodajemy pojedynczo jajka
Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami
Etap 2 do masy dodajemy porcjami suche składniki
Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami
Etap 3 Formę smarujemy tłuszczem oprószamy mąką krupczatką - wykładamy ciasto
Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami
Etap 4 Truskawki i rabarbar układamy na cieście

Tagi:

jajko jajka