Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 459]

Ucierane ciasto z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie w przygotowaniu ciasto z dodatkiem świeżych truskawek. Moje dzieci uwielbiają to łatwe w przygotowaniu ciasto.

Ucierane ciasto z truskawkami

Składniki:

Ucierane ciasto z truskawkami

na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • większe pół szklanki oleju
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30-40 dag świeżych truskawek

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z truskawkami

Przygotowanie ciasta:

Ucierane ciasto z truskawkami
Na cieście układamy osuszone i pozbawione szypułek truskawki

Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy dokładnie na sicie i usuwamy szypułki.

Jajka z cukrem ubijamy na szybkich obrotach miksera na gęstą i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej. Zmniejszając obroty miksera dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

Do małej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy przygotowane ciasto.

Na cieście układamy osuszone truskawki.

Pieczenie ciasta:

Ucierane ciasto z truskawkami
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i lekko studzimy

Przygotowane ciasto w blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok. 45 min.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i lekko studzimy.

Następnie posypujemy cukrem pudrem.