Sposób przygotowania:
Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkamiWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy na bardzo puszystą masę, następnie do utartej masy stopniowo wbijamy po jednym jajku przy tym cały czas ucierając, kolejno dodajemy sok z cytryny, obie mąki i proszek do pieczenia, cały czas ciasto dokładnie ucieramy.
Do pieczenia:
Truskawki płuczemy, delikatnie i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół. Przygotowujemy foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm którą wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do niej przygotowane ciasto, a na wierzchu ciasta układamy truskawki.
Pieczenie i podanie:
Tak wykonane ciasto z truskawkami pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy oczywiście suchym patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe dokładnie studzimy i wyjmujemy z foremki.
Ciasto kroimy w plastry i podajemy.
Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
Można użyć innych ulubionych sezonowych owoców.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)