Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto wychodzi lekko wilgotne, cytrynowe i owocowe. Można użyć do niego ulubionych sezonowych owoców, u mnie truskawki, które uwielbiam i mogę jeść kilogramami. Zachęcam do upieczenia.

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami

Składniki:

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami

Wykonanie ciasta:

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami
Z podanych składników wykonujemy ciasto na cytrynowe ciasto.

Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy na bardzo puszystą masę, następnie do utartej masy stopniowo wbijamy po jednym jajku przy tym cały czas ucierając, kolejno dodajemy sok z cytryny, obie mąki i proszek do pieczenia, cały czas ciasto dokładnie ucieramy.

Do pieczenia:

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami
Gotowe ciasto przekładamy do foremki, układamy na nim truskawki.

Truskawki płuczemy, delikatnie i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół. Przygotowujemy foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm którą wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do niej przygotowane ciasto, a na wierzchu ciasta układamy truskawki.

Pieczenie i podanie:

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami
Ciasto pieczemy do zrumienienia. Gotowe studzimy i podajemy.

Tak wykonane ciasto z truskawkami pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy oczywiście suchym patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe dokładnie studzimy i wyjmujemy z foremki.
Ciasto kroimy w plastry i podajemy.

Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
Można użyć innych ulubionych sezonowych owoców.