Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kwaskawy smak rabarbaru idealnie przełamuje słodycz ciasta drożdżowego. Taki wypiek idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Na rozczyn:

Pozostałe składniki:

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

ETAP 1:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy je do wyrośnięcia

Przygotowujemy rozczyn: łączymy ze sobą 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże, mieszamy.

Powstały rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilkanaście minut.

Masło roztapiamy, studzimy.

Resztę mąki i cukru umieszczamy w misce, dodajemy żółtka, szczyptę soli, mleko, rozczyn, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto - za pomocą robota planetarnego z końcówką haka lub ręcznie. Ciasto musi odstawać od haka lub dłoni.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

ETAP 2:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Rabarbar kroimy w plasterki, które wykładamy na ciasto

Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki.
Rabarbar myjemy, obieramy, odcinamy końcówki. Rabarbar kroimy w plasterki i układamy na cieście. Wciskamy go lekko w ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. (do suchego patyczka).
Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.