ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Upiekłam babkę z rodzynkami ale słabo urosła i była zbyt zbita, więc wykorzystałam do przygotowania bajaderki z herbatnikami, galaretką.

Ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników

 

  • babka: jajka 4 sztuki,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • margaryna 15 dag,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • rodzynki 100 gram

 

  • bajaderka: 1 babka,
  • herbatniki 200 gram,
  • margaryna 250 gram,
  • kakao 4 łyżki,
  • orzechy włoskie 100 gram,
  • galaretka wiśniowa 2 opakowania
  • woda gorąca 950 ml

Sposób przygotowania:

Ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników

ETAP 1:

Ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników
Zamiast margaryny może być masło miękkie.

Jajka, miękki tłuszcz, cukier utrzeć mikserem do białości, wsypać mąkę, proszek, rodzynki i połączyć składniki.

ETAP 2:

Ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników
Można również upiec w formie silikonowej.

Foremka do babki wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, ciasto dać do foremki.

ETAP 3:

Ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników
Babka powinna w formie dobrze wystygnąć.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 45 minut, babkę mocno wystudzić w formie.

ETAP 4:

Ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników

Niestety, babka była mało wyrośnięta, bez zakalca ale mocno zbita, więc użyłam jej po wystudzeniu do bajaderki.

Babkę pokruszyć do miski, dodać orzechy włoskie, pokruszone herbatniki (na dnie foremek z papierem do pieczenia ułożyć herbatniki, resztę do ciasta pokruszyć), margarynę stopić z kakao i letnią wlać do miski, dobrze ręką połączyć składniki.

Masę przełożyć do foremek, mocno ugnieść i schować do lodówki na kilka godzin.

Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i tężejące wylać na bajaderki, schować do lodówki najlepiej na całą noc.


Tagi:

ciasto deser