Sposób przygotowania:
Ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatnikówETAP 1:
Jajka, miękki tłuszcz, cukier utrzeć mikserem do białości, wsypać mąkę, proszek, rodzynki i połączyć składniki.
ETAP 2:
Foremka do babki wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, ciasto dać do foremki.
ETAP 3:
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 45 minut, babkę mocno wystudzić w formie.
ETAP 4:
Niestety, babka była mało wyrośnięta, bez zakalca ale mocno zbita, więc użyłam jej po wystudzeniu do bajaderki.
Babkę pokruszyć do miski, dodać orzechy włoskie, pokruszone herbatniki (na dnie foremek z papierem do pieczenia ułożyć herbatniki, resztę do ciasta pokruszyć), margarynę stopić z kakao i letnią wlać do miski, dobrze ręką połączyć składniki.
Masę przełożyć do foremek, mocno ugnieść i schować do lodówki na kilka godzin.
Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i tężejące wylać na bajaderki, schować do lodówki najlepiej na całą noc.