SUPERPRZEPIS

Tort z opłatkiem i truskawkową nutą

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tort z opłatkiem i truskawkową nutą Więcej zdjęć (2)

Tort jest przepyszny i dość lekki. Krem rozpływa się w ustach oraz idealnie komponuje z kakaowym biszkoptem nasączonym sokiem z cytryny. Całość obłożyłam biszkoptami i udekorowałam opłatkiem.

Składniki:

Tort z opłatkiem i truskawkową nutą

Tortownica o średnicy 22-24 cm, biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160g; 1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
  • 3 łyżki kakao (płaskie)

Krem:

  • 660 ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • 2 śmietan-fixy truskawkowe (mogą być zwykłe + odrobina soku truskawkowego)

Nasączenie:

  • 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny

Dodatkowo:

  • 200g dżemu truskawkowego nisko słodzonego

Ponadto:

  • 1 opłatek na tort
  • około 200-210 g podłużnych biszkoptów
  • ozdobna wstążka

Moja dekoracja:

  • kwaśne żelki
  • kolorowe lentilki
  • kwiatki z opłatka
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Tort z opłatkiem i truskawkową nutą

Biszkopt:

Tort z opłatkiem i truskawkową nutą
Biszkopt przekroić na trzy równe kawałki.

Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z cukrem, a następnie z żółtkami (dodawać po jednym)

Na końcu ostrożnie i za pomocą łyżki wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao.

Masę biszkoptową przelać do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Bezpośrednio po upieczeniu formę z ciastem wyjąc z piecyka i spuścić na koc/dywan z wysokości około 30-50 cm.

Następnie całość wstawić ponownie do piekarnika i tam wystudzić.

Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 3 części.

Krem:

Tort z opłatkiem i truskawkową nutą
Krem powinien być idealnie sztywny i stabilny.

Koniecznie schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem i śmietan-fixami należy ubić na sztywno.

Następnie całość partiami wymieszać z serkiem mascarpone.

Z powstałego kremu odłożyć kilka łyżek na wysmarowanie wierzchu i boków tortu, a resztę podzielić na 2 równe części.

Tort:

Tort z opłatkiem i truskawkową nutą
Kremu przed użyciem nie trzeba schładzać.

Pierwszy spód biszkoptowy należy nasączyć, posmarować 1/2 dżemu i połową kremu, następnie na nim położyć kolejny spód - nasączyć, posmarować dżemem oraz wyłożyć pozostały krem i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć.

Wierzch i boki posmarować pozostawionym kremem 0 tylko po to, żeby biszkopciki z opłatkiem mogły się idealnie przykleić.

Dekoracja:

Tort z opłatkiem i truskawkową nutą
Zamiast biszkoptów można użyć dowolnej posypki.

Dookoła tortu ułożyć biszkopciki, a na jego wierzchu wierzchu umieścić opłatek, który należy delikatnie docisnąć.

Całość obwiązać wstążką oraz udekorować zgodnie z własnym uznaniem.