Sposób przygotowania:
Tort z opłatkiem i truskawkową nutąBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z cukrem, a następnie z żółtkami (dodawać po jednym)
Na końcu ostrożnie i za pomocą łyżki wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao.
Masę biszkoptową przelać do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Bezpośrednio po upieczeniu formę z ciastem wyjąc z piecyka i spuścić na koc/dywan z wysokości około 30-50 cm.
Następnie całość wstawić ponownie do piekarnika i tam wystudzić.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Krem:
Koniecznie schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem i śmietan-fixami należy ubić na sztywno.
Następnie całość partiami wymieszać z serkiem mascarpone.
Z powstałego kremu odłożyć kilka łyżek na wysmarowanie wierzchu i boków tortu, a resztę podzielić na 2 równe części.
Tort:
Pierwszy spód biszkoptowy należy nasączyć, posmarować 1/2 dżemu i połową kremu, następnie na nim położyć kolejny spód - nasączyć, posmarować dżemem oraz wyłożyć pozostały krem i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć.
Wierzch i boki posmarować pozostawionym kremem 0 tylko po to, żeby biszkopciki z opłatkiem mogły się idealnie przykleić.
Dekoracja:
Dookoła tortu ułożyć biszkopciki, a na jego wierzchu wierzchu umieścić opłatek, który należy delikatnie docisnąć.
Całość obwiązać wstążką oraz udekorować zgodnie z własnym uznaniem.
cherry
SylaUla