Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Biało-czerwony sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonała propozycja na nadchodzący dzień dziecka. Lekki i puszysty sernik, który na pewno posmakuje wszystkim. Bardzo często go przygotowuję.

Biało-czerwony sernik na zimno

Składniki:

Biało-czerwony sernik na zimno

na ciasto

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 300 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 250 ml wody
  • około 150 g biszkoptów okrągłych(tyle, aby wyłożyć dno tortownicy o wymiarach 24 cm)
  • 100 g truskawek(mogą być mrożone, ale wtedy trzeba je odsączyć z soku)
  • 100 g cukru pudru
  • 32 g żelatyny
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Biało-czerwony sernik na zimno
Truskawki myjemy. Kroje na drobne kawałki. Galaretkę zalewam szklanką wody. Studzę. Dodaje truskawki. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. Czeka, aż napęcznieje.

Biały ser mielę dwa razy. Ucieram wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje jogurt. Miksuje.

Żelatynę lekko podgrzewam. Dodaje do sera. Mieszam. Na spodzie tortownicy układam biszkopty. Wylewam połowę masy serowej. Chłodzę.

Następnie wylewam galaretkę. Chłodzę.

Na galaretkę wylewam ostatnią warstwę sera. Chłodzę około dwóch godzin.