Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Pachnące truskawkami i kokosem. Takie raz, dwa do zrobienia. Można je upiec również w tortownicy. Zapewniam, że szybko zostanie zjedzone. Polecam, upieczcie.

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem

Składniki:

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem

Wykonanie ciasta:

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem
Z podanych składników wykonujemy ciasto ucierane.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie maki z proszkiem do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki.

Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Do pieczenia:

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem
Na ciasto wykładamy przygotowane truskawki.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. Następnie wciskamy je w ciasto, większe przekrawamy na połowę, ja miałam małe truskawki to nie przekrawałam.

Pieczenie:

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem
Nastepnie ciasto pieczemy do suchego patyczka.

Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

Podanie:

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem
Ciasto studzimy i kroimy w plastry. Smacznego.

Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.