Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto ze śliwkamiETAP 1:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysty krem.
ETAP 2:
Do utartego kremu dodajemy przesiana mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach..
ETAP 3:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, Delikatnie mieszamy aby masy się połączyły.
ETAP 4:
Śliwki myjemy i osuszamy , a następnie przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.
Owoce obtaczamy w cukrze waniliowym oraz łyżce mąki pszennej.
Cukier wzbogaci ich smak a mąka zapobiegnie opadaniom owocom na dno.
ETAP 5:
Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wkładamy ciasto do formy na wierzchu układamy przygotowane owoce.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy i cukrem pudrem.