Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku
1. Ciasto:Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i ciepłą wodę, chwilę ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Białka bijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy ją z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i kroimy w kwadraty takiej wielkości jakiej chcemy mieć ciastka.
2. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia wsypujemy mleko w proszku i mieszamy aż będzie gęsta i szklista, a mleko dokładnie połączy się z polewą. Następnie rozsmarowujemy ją na pokrojonych kawałkach ciasta i odstawiamy do zastygnięcia.
3. Pianka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku, kakao i mleko w proszku, dokładnie ubijamy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy ją na zastygniętej polewie.
4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub ścieramy ją nożem, następnie dekorujemy ciasto.
5. Podanie: Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie jest gotowe do podanie. Smacznego życzę.
2. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia wsypujemy mleko w proszku i mieszamy aż będzie gęsta i szklista, a mleko dokładnie połączy się z polewą. Następnie rozsmarowujemy ją na pokrojonych kawałkach ciasta i odstawiamy do zastygnięcia.
3. Pianka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku, kakao i mleko w proszku, dokładnie ubijamy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy ją na zastygniętej polewie.
4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub ścieramy ją nożem, następnie dekorujemy ciasto.
5. Podanie: Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie jest gotowe do podanie. Smacznego życzę.
gusia1000
Babeczka35
W takim razie polecam upiec.
Babeczka35
W takim razie polecam upiec.