eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto śliwkowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Zamiast śliwek można dodać też inne owoce np .brzoskwinie,morele,jabłka,truskawki.

Ciasto śliwkowe Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto śliwkowe Eli

 

  • 1.5 kostki margaryny
  • 4.5 szklanki mąki - szklanka 250 ml
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 duży proszek do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1.20 kg śliwek - około

Sposób przygotowania:

Ciasto śliwkowe Eli
Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać cukier,cukier waniliowy,jajka i ostudzoną margarynę. Całość wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Blachę z ciastem włożyć na pół godziny do lodówki. Śliwki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto wyjąć z lodówki. Na cieście rozłożyć śliwki przekrojoną stroną do góry. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto śliwkowe Eli
Do mąki dodać cukier,cukier waniliowy,jajka i ostudzoną margarynę i całość wymieszać.
Ciasto śliwkowe Eli
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Ciasto śliwkowe Eli
Śliwki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,przekroić na połówki i usunąć pestki..
Ciasto śliwkowe Eli
Na cieście rozłożyć śliwki przekrojoną stroną do góry.